Mag je alles zeggen wat je wilt?
Button-line
Mag je alles zeggen?

Eigen belang

Na de moord op een bekende Amsterdamse cineast die maar alles zei wat hij wilde, viel op dat, naast een algemene afkeuring van fysiek geweld, destijds door velen werd gezegd dat zolang iets maar bij woorden blijft, alles mag. Politici riepen: "Je mag in dit land alles zeggen". De laatste tijd horen we sommige politici zelfs letterlijk zeggen, dat we gewoon het recht hebben de ander te beledigen. Of het nu met woorden is of met cartoons dat maakt geen verschil. Mocht het je niet aanstaan, ga je maar naar de rechter. Tot zolang mogen we onze gang maar gaan.

Is dit ook zo? Het antwoord is: Ja, dat mag inderdaad. Tenminste zolang je het slechts afmeet aan je eigen vermeende belang. Dan is het toegestaan om de ander om zijn mening en overtuiging op respectloze wijze tegemoet te treden. En dan is het ineens heel normaal om anderen te beledigen en te kwetsen.

Gouden regel

Er is ook een andere maatstaf. Want de mens is niet van zichzelf maar is een uniek schepsel van God. Hij komt van God en gaat naar God. Hij is van oorsprong als Gods evenbeeld geschapen. Iemand beledigen is niet wat God wil. Wat overigens niet wil zeggen dat je daarmee ook alles wat iemand zegt of doet moet goed vinden. Dat is echt iets anders, maar Jezus geeft ons de gouden regel: "Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden".

Verwarring

Wij zitten in de verwarring dat niet alles wat iemand maar doet acceptabel is, maar wel alle uitingen in woord, tekeningen, films en kunst. Terwijl woorden en beelden bijna evenveel leed en pijn kunnen aanrichten dan wat iemand in daad laat zien! Misschien is het voor jou een ontdekking te horen dat God van je houdt. Dan ontdek je dat je Zijn liefde voor jou aan anderen mag doorgeven. Dan betekenen die anderen veel voor je, omdat God hen evenzeer liefheeft als jou.

Goddelijk cadeau

Als je God kent, leer je het leven naar waarde schatten - je eigen leven en dat van anderen. Dan zie je in dat het leven geen dwang is, maar een cadeau van God. Geen kramp, maar een opdracht om echt vrij te zijn. Als je van die vrijheid weet, zul je die ook de ander gunnen. Als je weet dat je leven een geschenk is, zul je het leven van een ander, dat eveneens geschenk is, niet aantasten. Niet in daad maar k niet in woord. Over zijn leven heb je geen beschikkingsrecht, dat berust bij de genadige God. Zo bezien is het niet echt in jouw belang om alles maar te zeggen. Het is niet alleen dat je de ander pijn doet, maar je treft uiteindelijk jezelf, au.

Genadige God?

Jazeker, want zo veel is God ieder mens afzonderlijk waard, dat Hij Zijn eigen Zoon ervoor in de dood gaf, opdat allen die in Hem geloven, niet verloren gaan, maar het eeuwige leven hebben. Ongeacht of een mens groot of klein, sterk of zwak, 'normaal' of gebrekkig, moeder, vader of kind is, geboren is als moslim, jood of wat dan ook, Jezus is voor iedereen gestorven en opgestaan, opdat de mens zou leven.

Lees verder...


Home  Evangelie  De Bijbel  Uit de Bijbel  Artikelen  Leefstijl  Illustraties  Verhalen  Contact
Het Evangelie van Jezus Christus