Ronald Plat

ronald plat

Ronald Plat

Ik ben geboren en getogen in Volendam. De algemeen aanvaarde mindset die we ook wel “cultuur” noemen, is dat ik van tevoren al wist hoe ik daar moest leven. Op 14 jarige leeftijd alcohol leren drinken. Het liefst zoveel mogelijk. Tegenwoordig is aan het lijstje ook pillen en coke toegevoegd.

Je weekenden moest je doorbrengen in de bar op de meest heilige plaats: de dijk.

Ook als je ziek was moest je heen, want anders miste je iets. Naast drinken wist ik al dat mijn leven zou bestaan uit veel studeren en hard werken om een huis te kopen dat mooier moest zijn van binnen en van buiten dan de buren.

Ik wist dat de omvang van mijn auto’s moesten meegroeien met de jaren. Ik leefde van vakantie, naar kermis, naar Sinterklaas, naar kerst, naar verjaardagen, naar feestjes.

Ik wist op voorhand dat ik moest trouwen met een vrouw die dezelfde mindset had en dat ik mijn kinderen ook zo moest opvoeden. Verder wist ik al dat ik, net als zovelen daar op het dorp, direct na mijn pensioen op jonge leeftijd plaats kon nemen in mijn kist, en vaak al voor de pensioen leeftijd. Ik zou een mooi graf krijgen met een dure marmeren plaat en ik zou iedere week verse bloemen krijgen op mijn graf.

Ik was als een muisje die in een radje rent. Ik leefde een leeg en doelloos leven. Ik wist niet beter. Dat was mij geleerd.

Daar haalde ik mijn identiteit uit. Een identiteit die ik niet had, ik had een negatief zelfbeeld die ik probeerde te verbergen door de clown uit te hangen, te drinken en mee te doen met de massa.

Maar toch wist ik diep van binnen dat dit niet waar kon wezen. Was mijn leven daarvoor bedoeld? Op 29 jarige leeftijd kwam ik aan het eind van mijn Latijn. Ik was doodmoe van het rennen in het radje. Toen nam iemand mij mee naar een kerk waar ik een aanraking kreeg van Jezus Christus.

ronald plat

Ik werd vervuld met de Heilige Geest. Ik kreeg een enorme rust van binnen.

Een van de eerste dingen die ik bij mezelf merkte, was dat ik mijn leven van een afstand objectief kon bekijken en direct besloot om uit het radje te stappen. Deze stap kun je namelijk alleen met Jezus zetten. Daarvoor was ik een slaaf, een gevangene die vastzat in het rijk der duisternis. Ik besloot direct om te stoppen met al de opgelegde dingen van de Volendammer cultuur.

Ik werd vrij. Vrij van binnen. Ik kreeg een doel in mijn leven.

Zo ervoer ik het ook direct na mijn bekering. Ik ben voor God belangrijk en kostbaar. Mijn leven heeft een doel hier op aarde. Dat is zo belangrijk om werkelijk gelukkig te zijn, dat je weet dat je leven een doel heeft. Dat je weet dat je niet het product bent van een kosmische scheet die men oerknal noemt. De geplande cultuurvoorschriften gingen vanaf dat moment niet langer meer op voor mij. Heerlijk! Geen eenheidsworst meer die met de andere muizen in hetzelfde radje rent.

Maar een leven in de rust, geliefd door en verzoend met God, leven met een doel en een hoop, met zekerheid in mijn hart.

Ik dank de Heer nog vaak dat ik ontsnapt ben uit de gouden kooi van de duivel. En dat ik Hem mag kennen. Er is werkelijk niets mooiers op deze planeet. Daarvoor zijn we gemaakt en bedoeld en in die identiteit worden we volmaakt gelukkig: als we Jezus leren kennen van hart tot hart.

Ronald Plat - Volg Ronald op Facebook

Headline Name: Email: subscribed: 2557 We respect your privacy Email Marketingby GetResponse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Headline Name: Email: subscribed: 2557 We respect your privacy Email Marketingby GetResponse